kaj je design

Pričakujete poglobljeno umetniško filozofijo, ki sloni zgolj na teoriji? Daleč od tega. Design je namreč realnost in ne imaginaren pojem. Tudi za tiste, ki nimajo občutka za lepo. Bodimo praktični in lažje bomo razumeli pomen designa in njegovo poslanstvo.
Design je vse: lepo in v kontekstu, v celoti, v harmoniji ali manj lepo, izven konteksta in kaotično. Kot tak gre hitro v pozabo in ne služi nikomur. Kdaj je design tak? Takrat, ko pade interes za lepoto in ravnovesje. Težko je govoriti o slabem in dobrem designu. Pustimo veselje in zadovoljstvo tudi tistim, ki posedujejo design, ki nam nikakor ni všeč.
Ali je res dober, pa bo pokazala odzivnost. In to danes šteje. To je indikator, ki kaže, da ima nek artikel ali grafika kontekst, celoto in harmonijo. In danes so časi, ko ljudje vse bolj razumejo design. Vpliv zahoda je več kot očiten in zato zmagujejo inteligentno lepe stvari in ne zatirajoči socialistični poskusi v smislu “eh, saj je dobro!”  Opa, danes to ne pije vode! Design se ne pusti manipulirati z mejami. Ker jih pač ni.

In tako je design dobil pravi pomen. Dovoljeno je vse. Ker so ljudje pripravljeni plačati. Design ne škoduje in zaradi njega ne zbolimo, ravno nasprotno, zaradi kreative in energije, ki jo daje dober design, lahko celo ozdravimo. Zakaj? Ker se v lepem okolju še nihče ni počutil slabo. V takšnem okolju ti gre na bolje in ni druge poti. Zato stremite h kvalitetnemu designu, ker le-tak oddaja pozitivne vibracije!

In tudi, če nimate občutka za lepo, se vsaj delajte, da ga imate. Hitro ga boste dobili.

Kljub vsemu še vedno velja: de gustibus non est disputandum. Tudi, če si vrhunski oblikovalec. 

Klemen Vuica

 kaj je_design

Da bi izboljšali uporabniško izkušnjo na naši spletni strani uporabljamo piškotke. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj.

Strinjam se z uporabo piškotkov na spletni strani.